Şimşek: Ücretliler dahil vergide beyanname sistemini yaygınlaştırmak istiyoruz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Kasım 2012 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Şimşek kayıtdışılığı OECD ortalamasına düşürüp 40 milyar lira ilave vergi geliri elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Şimşek, bunun ücretliler dahil beyanname sistemini yaygınlaştırmak istediklerini bildirdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı ekonomiyle mücadele çalışmaları ve yeni Gelir Vergisi kanun tasarısı taslağı hakkında bilgi verdi. Şimşek, vergi mevzuatını basitleştirme, vergi sistemindeki gri alanları azaltma, beyanname sistemini yaygınlaştırma ve kayıtdışıyla mücadele perspektifiyle mevzuatı gözden geçirdiklerini belirtirken, şunları söyledi: "Amacımız vergi oranlarını arttırmadan daha çok vergi toplamak. Kayıtdışıyla ilgili toplumsal bilinç oluşturmamız lazım. İlave gelir elde edersek daha az borçlanırız" dedi.

Ceza caydırıcı olmalı

Şimşek, vergi sistemi ve mevzuatın istismarcıya kapıyı açması halinde sistemin kolaylıkla istismar edileceğini, bu nedenle bütün meselenin sistemi iyi kurmaktan geçtiğini söyledi. Şimşek, "Herkesin başına müfettiş koyma durumunuz yok. Vergi kaçırmanın sonuçlarının ağır olması lazım. Müeyyidelerin caydırıcı olması lazım" dedi.

Şimşek, en fazla kayıtdışılığın kendi işini yapan serbest meslek sahiplerinde olduğunu belirtirken, kayıt içinde de özellikle yüksek maaşlar asgari ücret düzeyinde gösterilerek vergi kaçırıldığını bildirdi. Şimşek, şöyle devam etti: "Kayıtdışılıktan dolayı uğradığımız vergi kaybı 1999'dan bu yana milli gelirin yüzde 8'inden yüzde 5,7'sine geriledi. Bu ne demek? Demek ki 'sıfır' olsa milli gelirin yüzde 5,7'si kadar, yani 1 trilyon olsa, 57 milyar gelir elde edecektik. Eğer başlattığımız mücadele eylem planının bu hızla devam ettirirsek OECD ortalamasına varırız. Bu ilave 40 milyar liralık vergi geliri demek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber